''MORE PIRASA OLSA YEMEM.'' Ana içeriğe atla

Nitelikli

''SEVDİKLERİNLE GEÇEN HER GÜN BAYRAMDIR''

''Nefes almak bayramdır mesela; günün birinde  soluksuz kalınca anlar insan...'' ( Can Yücel)          Ramazan ayını ve Ramazan Bayramını geride bıraktık. Ben de sorgulayıcı bir kişilik olduğumdan Ramazan Bayramını araştırıp sizlerle de paylaşmak istedim.        '' Günün çok sıcak olması, güneşin kum ve taşları çok ısıtması, kızgın yerde yalınayak  yürümekle ayakların yanması'' anlamlarındaki ramad mastarından veya '' güneşin çok fazla ısısından çok fazla kızmış yer'' manasındaki ramdâ kelimesinden türeyen ramazân kamerî yılın şâbandan sonra şevvalden önce gelen dokuzuncu ayının adıdır. 1 Bu tanımdan hareketle ilk Ramazan oruçlarının yaz aylarına denk geldiği anlamını çıkartabiliriz.        Ramazan ayının sonunda Ramazan Bayramı ile bu ayın bitişi; bayram namazı, akraba, eş dost ziyaretleri, ziyaretlerde yapılan ikramlar, küslerin barışması gibi ulvi görevlerle kutlanır. Her ne kadar günümüzde ‘’ ...

''MORE PIRASA OLSA YEMEM.''

 Bugün menüde pırasa var. Biraz araştırma yaptım sizlerle de paylaşmak istiyorum. Yemek konusu benim için çok farklı, hangi sebze ya da meyve ne zaman bulunmuş, hangi yiyecek ne zaman denenmiş vs. bunlar benim için güzel meseleler. Mutfak benim için insanlardan ve olaylardan kaçış noktası. Farklı şeyler denemek, ortaya güzel bir şeyler çıkarmak benim için çok kıymetli. 




Baktım ki pırasa yapıyorum, hadi dedim biraz araştırayım şu soğanımsı bitkiyi. İlk önce gözüme çarpan Galler Pırasası oldu. Açıkçası bugüne kadar Birleşik Krallığın dört ülkesinden biri olan bu ülkede pırasaya bu kadar önem verildiği ve bu ülkenin sembolü haline geldiği kulağıma çalınmamıştı. Öyle ki Galli savaşçılar zamanında bu sebzeyi amblemlerinde dahi kullanmışlar.


Peki Galler' de pırasayla neler yapılır sorusu sizi de düşündürmedi mi? Hemen bu konu üzerine başladım okumaya ve ilk gözüme çarpan pırasa çorbası ( leek soup) oldu. 

Et suyunda haşlanmış patatese sotelenmiş pırasa ve yoğun krema eklenmesiyle yapılan bu çorba Galliler için inanılmaz bir lezzet olsa gerek. 



Pırasayla yapılan değişik yemekler var mı diye şöyle bir baktığımda ise genelde aynı şeyleri görüyorum: Pırasa kavurması, pırasalı kiş, pırasalı börek vs. diye pırasanın daha çok soğan tarafının ağır bastığı yemekler. Ben ise bugün klasik pırasa yemeği yapacağım.


Peki pırasa yemeğimizi lezzetlendirmek için neler lazım? Öncelikle havuç ve pırasamızın kavurma süresini uzatmamız lazım. Öyle hemen hop diye suyunu ilave etmemek gerekiyor yani. 

Gelelim ilave ettiğim ekstralara:

1 tatlı kaşığı üzüm pekmezi

1 tatlı kaşığı balsamik sirke

1 çay kaşığı biberiye

1 çay kaşığı kişniş

1 çay kaşığı yenibahar    


Baharat sever bir arkadaşınız olarak öyle sadece karabiber ve pulbiberle tabiki de yetinmedim. Gerisi size kalmış. Ama en önemlisi uzun uzun kavurmak ve tabiki kavururken sadece ayçiçek yağı kullanmak. Zeytinyağını ise suyunu ilave ettikten sonra üzerine gezdirmek. Bilirsiniz ki zeytinyağının yanmaması gerek...

Yazımı Arnavutların meşhur bir cümlesiyle bitirmek istiyorum: '' More pırasa olsa yemem.'' Yani o kadar tokum ki pırasa olsa dahi yemem anlamına gelen bu cümle, çoğu insanın burun kıvırdığı pırasaya Arnavutların bayıldığının göstergesidir.

Sağlıklı günler...


#pırasa #pırasayemeği #zeytinyağlıpırasa #pırasaileyapılantarifler #leeksoup #gallerpırasası #gallerleek


                       

Yorumlar

Popüler Yayınlar