Nitelikli
''MORE PIRASA OLSA YEMEM.''
Bugün menüde pırasa var. Biraz araştırma yaptım sizlerle de paylaşmak istiyorum. Yemek konusu benim için çok farklı, hangi sebze ya da meyve ne zaman bulunmuş, hangi yiyecek ne zaman denenmiş vs. bunlar benim için güzel meseleler. Mutfak benim için insanlardan ve olaylardan kaçış noktası. Farklı şeyler denemek, ortaya güzel bir şeyler çıkarmak benim için çok kıymetli.
Peki Galler' de pırasayla neler yapılır sorusu sizi de düşündürmedi mi? Hemen bu konu üzerine başladım okumaya ve ilk gözüme çarpan pırasa çorbası ( leek soup) oldu.
Et suyunda haşlanmış patatese sotelenmiş pırasa ve yoğun krema eklenmesiyle yapılan bu çorba Galliler için inanılmaz bir lezzet olsa gerek.
Pırasayla yapılan değişik yemekler var mı diye şöyle bir baktığımda ise genelde aynı şeyleri görüyorum: Pırasa kavurması, pırasalı kiş, pırasalı börek vs. diye pırasanın daha çok soğan tarafının ağır bastığı yemekler. Ben ise bugün klasik pırasa yemeği yapacağım.

Gelelim ilave ettiğim ekstralara:
1 tatlı kaşığı üzüm pekmezi
1 tatlı kaşığı balsamik sirke
1 çay kaşığı biberiye
1 çay kaşığı kişniş
1 çay kaşığı yenibahar
Baharat sever bir arkadaşınız olarak öyle sadece karabiber ve pulbiberle tabiki de yetinmedim. Gerisi size kalmış. Ama en önemlisi uzun uzun kavurmak ve tabiki kavururken sadece ayçiçek yağı kullanmak. Zeytinyağını ise suyunu ilave ettikten sonra üzerine gezdirmek. Bilirsiniz ki zeytinyağının yanmaması gerek...
Yazımı Arnavutların meşhur bir cümlesiyle bitirmek istiyorum: '' More pırasa olsa yemem.'' Yani o kadar tokum ki pırasa olsa dahi yemem anlamına gelen bu cümle, çoğu insanın burun kıvırdığı pırasaya Arnavutların bayıldığının göstergesidir.
Sağlıklı günler...
#pırasa #pırasayemeği #zeytinyağlıpırasa #pırasaileyapılantarifler #leeksoup #gallerpırasası #gallerleek
Popüler Yayınlar
''SEVDİKLERİNLE GEÇEN HER GÜN BAYRAMDIR''
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Yorumlar
Yorum Gönder