Nitelikli

''SEVDİKLERİNLE GEÇEN HER GÜN BAYRAMDIR''

''Nefes almak bayramdır mesela; günün birinde 

soluksuz

kalınca anlar insan...'' ( Can Yücel)

 

 

    Ramazan ayını ve Ramazan Bayramını geride bıraktık. Ben de sorgulayıcı bir kişilik olduğumdan Ramazan Bayramını araştırıp sizlerle de paylaşmak istedim.

 

    '' Günün çok sıcak olması, güneşin kum ve taşları çok ısıtması, kızgın yerde yalınayak  yürümekle ayakların yanması'' anlamlarındaki ramad mastarından veya '' güneşin çok fazla ısısından çok fazla kızmış yer'' manasındaki ramdâ kelimesinden türeyen ramazân kamerî yılın şâbandan sonra şevvalden önce gelen dokuzuncu ayının adıdır.1 Bu tanımdan hareketle ilk Ramazan oruçlarının yaz aylarına denk geldiği anlamını çıkartabiliriz.

 

    Ramazan ayının sonunda Ramazan Bayramı ile bu ayın bitişi; bayram namazı, akraba, eş dost ziyaretleri, ziyaretlerde yapılan ikramlar, küslerin barışması gibi ulvi görevlerle kutlanır. Her ne kadar günümüzde ‘’ Nerede o eski bayramlar?’’ gibi söylemleri çok duysak da bu bayram şu kardeşiniz bile uzun zamandır görmediği akrabalarını gördü, gitmediği evlere gitti. Hatta biricik kızı bu gezme işinden hoşlandı ve ‘’ Daha gidecek yer yok mu? Biraz daha harçlık toplardım.’’ diyerek bizleri güldürdü.

 

    Wikipedia’ ya göre Ramazan Bayramı hicretin ikinci yılından sonra kutlanmaya başlanmış ancak bu konuda bir kaynak belirtmemiş. Günümüzde Türkiye’nin de arasında bulunduğu 10 ülkede Ramazan Bayramı kutlanmaktadır. Her ülke kendine göre ikramlıklarını hazırlar, misafirlerini ağırlar. Ülkelerin bayram geleneklerini araştırırken Güney Afrika dikkatimi çekti. Bayramın ilk günü ülkenin başkentinde toplanarak yeni ayın doğuşunu, ay gözlemcisi dedikleri ‘’ Maan Kykler’’ile izliyorlar. Maan Kykler yeni ayın doğuşunu resmi olarak belirttikten sonra Bayram kutlamaları başlıyor.

 

    Kaç bayram daha göreceğiz bilmiyoruz ama önemli olan her günü bayram tadında yaşamaya çalışmak. Ve önemli olan Ramazan ayını kendimizi değiştirmeye çalışarak, dilimize terbiye vermeye çalışarak yaşamak ve her bayramı yeni bir ‘ben’ ile başlangıç yapmanın miladı yapmaktır.

 

‘Görmenin nasıl bir milat olduğunu karanlık

öğretir;

sevmeninkini yalnızlık…

 

Sızlamayan her organ, hele ki burun direği

bayramdır.

 

Bayramdır, elden ayaktan düşmemek,

zihinden önce bedeni

kaybetmemek, kurda kuşa yem olmamak “çok

şükür bugünü de gördük’’ diyebilmek…

 

Sevdiklerinle geçen her gün bayramdır.( Can Yücel )

 

 

 

 

1.      https://islamansiklopedisi.org.tr/ramazan

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar